2107
2012

Soğuk Depolama Nasıl Oluyor?

Soğuk Depolama Nedir? Nasıl Yaptırılmalıdır.

Yaşamı idame ettirebilmek için en önemli kaynakların başında gelir gıda ürünleri. Bu ürünlerin kullanım ve tüketim ömürlerini uzun tutmak içinde gıda soğutması tercih edilir. Eski yöntemleri hatırlayacak olursak saman içinde saklama, kuyu’ya daldırma, kiler’de depolama vs. güneş ışınlarından uzak serin mahaller tercih edilirken çoğu gıda ürünlerinde kurutma yöntemi ile tüketim süreleri uzatılmaya çalışılırdı. Bu yöntemler hem gıda ürünlerinin özelliklerini kaybetmelerine hem de içerisinde bulundurduğu vitamin, mineral vb. faydalı etkilerin ortadan kalkmasına sebebiyet verirdi. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte insanlar artık gıdaların kapalı izolasyonlu soğutucu kabinler içerisinde saklamayı tercih etmeye başladılar. Evsel ürünler haricindeki gıda üreticileri, ilaç sanayi, medikal sanayi, yaş ve kuru meyve üreticileri, et ve et ürünleri üreticileri, balık üreticileri, ve büyük soğuk depolama ihtiyacı duyan diğer insanlarda bu izolasyonlu kapalı soğutucu kabinlerden edinmeye başladılar. Üretim büyüklüklerine göre bu soğutucu kabinlerde zamanla büyümeye başlayarak buzhane, soğuk depo, soğuk oda ve soğuk hava deposu gibi isimler alarak başlı başına bir ticari soğuk depolama sektörü haline dönüştü.

Soğuk Depolama Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bu konu çok önemli ve çok ciddi bir konu özelliği taşıyor. Soğuk odanızı amatör kişilere yada işin ehli olamayan kuruluşlara yaptırmanız sizlere hem para hem de zaman kaybettirecektir. Bu sebeple Soğuk Depo ihtiyaçlarınızda bünyesinde konusunda uzman kadro barındıran firmalarla çalışmaya özen gösteriniz. Soğuk depolama yaptırırken yapılması gerekenler.

     Soğuk depolanacak ürünün miktarı ve hacmi. Örneğin. 6 ton kivi 20 kg. tahta kasalar halinde; kasa ölçüleri 50x40x15 gibi.
    Soğuk  depolanacak ürünün soğuk depoya girmeden önceki ısı derecesi. Bu madde Şoklama Odaları için önemlidir. Örn.hamur ekmek +28 Derece.
    Soğuk depo’nun kurulacağı bölgenin özelliği. Zeminin düzgünlüğü, Açık alan ise üst sundurma çatı olup olmadığı, güneş ışınlarına maruz kalıp kalmadığı
    Soğuk deponun yapımında kullanılacak materyallerin özellikleri. Örn. Panel kalınlığı ile soğutma ihtiyacı uygunmu, panel poliüretan yoğunluğu dünya standartlarına uygun mu?
    Soğuk depo kurulumunda çalışacak personelin bu sektörde ehliyeti mevcut mu? Örn. Teknisyenlik-Teknikerlik-Ustalık Belgesi veya resmi kurumlardan alınmış eğitim sertifikası varmı?
    Soğuk depo kurulumu yapılırken panel ısı köprüleri açılmışmı?
    Soğuk oda duvar panelleri ve tavan panelleri birleşimleri sıvı poliüretan köpükle izolasyonu sağlanmışmı?
    Soğuk depo zemin paneli bulunan odalarda zemin paneli birleşim yerlerinin su ve ısı yalıtımı yeterince iyimi?
    Soğuk depolama için kurulacak endüstriyel ya da ticari soğutma cihazları diye adlandırılan soğutma cihazları seçimi doğru yapılmışmı?
    Soğutma cihazları imalatı yapılırken seçilen parçaların kalitesi CE, ISO ve TSE standartlarına uygunmu?
    Soğuk depo montajı bittikten sonra satın aldığınız ürün hakkında kullanma talimatı ve acil müdahale bilgileri verildimi?
    Satın aldığınız soğuk odanın veya odaların garanti süresi, servis ağı ve bakım sözleşmesini yaptınız mı?

Bu maddelerdeki bilgiler tamamen soğuk depolama ihtiyacı olan müşterilerimizin haklarını korumak ve soğuk depo satın alırken dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgi verip hatalı ürün alıp maddi ve zaman kayıplarını azaltma isteğimizdir. Yıldız Soğutma Sistemleri olarak müşterilerimiz ile ilişkilerimizi daima uzun soluklu ilişkilere dönüştürmek ve ihtiyaçları olan soğuk depolama alanlarını en sağlıklı, en ekonomik ve en teknolojik biçimde kurmak, bakım anlaşmalarımızla sürekliliğini sağlamak ve yaygın servis ağımız ile müşterilerimizin oluşabilecek mağduriyetlerini mümkün olan en kısa sürede çözmektir.